Bränn alla broar - Siri Helle

"Han bajsar säkert på schema också."

Liv Björk har allting. I alla fall utåt sett. Alla bilder som läggs ut på Instagram är smått perfekta, och på jobbet klättrar hon på karriärstegen. Men hur är det egentligen på insidan? Helt tvärtom. Luften har gått ur och hon börjar ifrågasätta hennes eget leverne. Skenet bedrar verkligen, och nu har hon gjort det. Liv har satt ett datum för när hon själv ska avsluta sitt liv. Har inget ändrats innan det så tar allt slut.Igenkänningsfaktorn i denna bok är stor kan jag säga. Samhällets alla krav, sociala mediers påverkan och hur viktigt det är för oss vad andra tycker och tänker om allt vi gör. Någonstans känns det som att vi glömmer bort oss själva. Du ska ha ett bra jobb med bra lön, klä dig i märkeskläder för att passa in och ha den senaste mobiltelefonen. Efter jobbet tar du vägen via det populära gymmet där du har på dig de senaste träningskläderna, och när du kommer hem tänder du ljus och sätter dig och äter din nyttiga middag. Godispåsarna i kökslådorna, läsken i kylen och smärtan inombords, de sakerna har du gömt undan. Bilden som hamnar på instagram är taget i en vinkel där ljusen syns tillsammans med fötter under en filt. Röran på bordet intill syns inte. Du lever ju ett perfekt liv. Eller?

Det känns som att boken ligger väldigt rätt i tiden. Flera gånger kom jag på mig själv med att tänka att "så gör ju jag också". Den är lättläst, men med en tung underton samtidigt som humorn tittar fram då och då.
Boken känns skrämmande sann, och jag kan inte låta bli att dra paralleller till då en klasskamrat till mig valde att ta sitt liv för flera år sedan. Bara dagar innan hon lämnade oss så hade hon och jag bestämt att vi skulle ses över en fika. Hon verkade så lycklig, positiv. Sen kom telfonsamtalet från en annan vän. Hon var borta. Det är nog det jag känner igen hos Liv här, att när hon väl tagit beslutet, satt ett datum, så verkar hon på sätt och vis leva upp. Nu kan hon göra allt det "hon inte borde göra". Bara det är en varningssignal, att vända så plötsligt, bryta många rutiner. Allt detta på ett smått okontrollerat sätt, bara för att det är så svårt att yttra de två orden "hjälp mig".

Låt oss ändra på det. Se personen bakom det perfekta livet på sociala medier. Prata med varandra istället för att kasta iväg ett meddelande på en skärm.

Bränn alla broar är en fullt godkänd debut, och det ska bli lite spännande att se åt vilket håll Siri Helle väljer att gå efter denna!
//J

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit krypta - Mariette Lindstein

De förjagade - Mikael Strömberg

Ärren vi bär - Caroline Engvall