Och blomstren dö - Rebecka Edgren Aldén

"De lever inte. De överlever."

Ekudden. Stället många av oss bara kan drömma om. Strandtomt, flera stugor på en och samma fastighet. Låter idylliskt va? Lägg till en tjej vars mamma var en del av ett feministiskt kollektiv som hyrde ett hus på en annan del av ön och du har grunden till en väldigt bra bok. Gloria är dottern vars mamma var en del av kollektivet och vars åsikter kanske inte föll alla i smaken. Som barn spenderade Gloria sina somrar på ön, och nu flera år senare åker hon tillbaka dit med Adam Ekberg, hennes nya pojkvän. Ekberg, familjen som äger fina Ekudden. Redan första kvällen är diskussionerna igång och Gloria hamnar direkt i luven på en del av familjen och hon börjar tvivla på sitt beslut om att följa med till ön. Tvivlet växer sig allt starkare allt eftersom det händer saker och minnesbilder börjar titta fram. Vad hände egentligen den sista sommaren i kollektivet?



Min lust till att läsa böcker har under de senaste veckorna varit i princip noll. Och blomstren dö är den första bok jag tagit i sedan jag läste Kallentofts Bödelskyssen. Om jag är glad över att jag tog mig i kragen och öppnade en bok igen? Absolut. Var denna bok ett bra val? Utan tvekan! Boken är lättläst och flera aktuella frågor tas upp såsom feminism, könsroller och fördomar men också samhällsklasser och vilken makt pengar egentligen kan ha. Min enda farhåga en bit in i boken var att det började bli väldigt många personer att hålla reda på, och jag var rädd för att det skulle bli rörigt. Men icke! Det är tydligt rakt igenom hela boken och det höjer betyget hos mig.

Sen är det kanske en bonus i att jag känner igen en del av livet på ön. Jag är själv uppvuxen med föräldrar som haft sommarnöjen på öar i skärgården och jag vet hur länge en fejd kan pågå, vi pratar generationer. Det är inget som anses konstigt bland öbor. Vissa pratar inte med varandra och det finns alltid en skvallerbytta på varje ö. Om jag ångrar mina somrar på öarna? Aldrig.//J

Kommentarer

  1. Tack snälla för din fina recension! Jag har bloggat om den nu också ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Satanskäftarna - Mons Kallentoft

Älskade jävla jul - Birgitta Bergin

Himmelskriket - Mons Kallentoft